Despre herniile copiilor. Cum se tratează

Medicul chirurg ne răspunde la cele mai înâlnite întrebări

Orice intervenție chirurgicală creează îngrijorări, indiferent de natura ei. Hernia inghinală și ombilicală sunt cele mai frecvente tipuri de hernii întâlnite în rândul copiilor.

Având o incidență atât de răspândită, sunt sigură că mulți părinți vor să afle ce este de făcut în cazul în care cel mic are o astfel de problemă.

Dr. Alexandra Munteanu, medic chirurg pediatru ne răspunde la cele mai întâlnite întrebări.

De ce apare hernia la copii?

Putem vorbi despre hernie atunci când un organ din corpul nostru părăsește cavitatea(spațiul) în care se află în mod normal, având că poartă de ieșire un orificiu apărut natural sau artificial. Cel mai frecvent la copii, vorbim despre hernii care au apărut printr-un mecanism indirect și sunt congenitale, asta însemnând că au fost prezente încă de la naștere.

farmec.ro%20-%20Livr%u0103m%20frumuse%u021Be%21

Sunt cazurile de hernie inghinală foarte frecvente?

Hernia inghinală este o patologie destul de des întâlnită în rândul copiilor. Are o frecvența de 3-5% în cazul copiilor născuți la termen, ajungând până la 25-30% în rândul prematurilor. Apare de 2 ori mai frecvent pe partea dreapta și este de 5 ori mai des întâlnită în rândul băieților.

Există asemănări sau deosebiri între hernia inghinală la copii și adulți?

Există diferențe clare între hernia adultului și cea a copilului. În cazul adulților, patologia poate fi declanșată de o slăbire a peretelui muscular, sau în urmă unei sarcini sau al unui efort fizic intens. La copii, este vorba de o comunicare care există între abdomen și scrot(la băieți) sau labia mare(la fetițe). Această comunicare ar trebui să se închidă în mod normal, însă atunci când acest lucru nu se întâmplă, putem vorbi despre o hernie inghinală.

Poate reapărea mai târziu hernia inghinală la copil?

Hernia poate fi prezentă încă de la naștere, sau poate apărea pe parcursul vieții și poate deveni evidentă la un efort mai mare(la plâns, la tuse sau când copilul stă în picioare).

Chiar și după operație, există riscul unei recurențe adică riscul ca hernia să reapară, iar acest lucru este mai des întâlnit în cazul prematurilor. Literatura de specialitate menține riscul undeva la 1% din cazuri.

Ce simptome trebuie luate în considerare? Când ar trebui consultat un medic?

În general părinții sunt cei care observă o umflătură în regiunea inghinală. Aceasta se accentuează în momentul în care copilul plânge sau tușește. Astfel ajung pentru prima dată la chirurgul pediatru.

Există și situații în care hernia se poate complica. Umflătură este mai mare, dura, copilul este agitat și poate varsă, caz în care trebuie ajuns de urgență la medic sau la un spital cu un serviciu de urgență.

De reținut este faptul că la fetițe, hernia inghinală complicată este o urgență chirurgicală, pentru că în acest proces poate fi implicat ovarul. O hernie netratată la timp în cazul fetițelor poate duce către pierderea ovarului.

Cum decurge procesul de tratament?

Hernia inghinală la copii are un singur tratament curativ și anume, intervenția chirurgicală. În urma unui consult, completat și de o ecografie abdominală se poate programa operația. În principiu este vorba de o noapte de internare, urmând că a două zi după intervenție, copilul să poată pleca acasă. Revine la control la 7 zile post-operator și la 1 luna.

Pe dr. Munteanu Alexandra o găsiți în București, la Spitalul de Pediatrie Medlife și Clinica Medicum. De asemenea, este prezentă și pe rețelele de socializare Instagram și Facebook, unde posteaza des despre subiecte interesante din sfera chirurgiei pediatrice, pe înțelesul tuturor!

4 comentarii la „Despre herniile copiilor. Cum se tratează”

  1. Și băiețelul meu s-a născut cu hernie inghinală. Am scăpat de ea când avea 4 ani cu ajutorul chirurgiei.A avut o recuperare ușoară și rapidă. Acum are 10 ani și este foarte bine. 🙂

    1. Multumesc pentru articol. Este foarte util, acum ca am si fetiță. Băiatul a facut hernie inghinala la aproape o luna, la doua luni jumate l am operat. Acum are 5 ani jumate si e bine. A avut si hernie ombilicala, dar i am corectat o eu cu o metoda de pe internet, cu buricul bagat in burta si lipit cu leucoplast. Stiu, pare o nebunie, dar i l am corectat, fara operație

      1. Mă bucur că ajută, îmi doresc ca informații corecte de la specialiști să ajungă la cât mai mulți părinți. Știu că de multe ori hernia ombilicală se vindecă de la sine. Din păcate cea inghinală doar prin intervenție se tratează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *