Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav

 • Familie
Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav Mama lui Vladimir

Drepturile părinților asigurați

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav îl poți solicita dacă ai copii de pana la 7 ani. Însă dacă este vorba despre afecțiuni grave sau handicap, atunci vârsta poate fi de până la 18 ani.

De concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav poate beneficia oricare dintre cei doi părinți. În articol poți afla care sunt condițiile pentru a solicita acest tip de concediu și pe ce durată se acordă.

Important! Dacă aveți nevoie de concediu medical mai devreme de 6 luni de când v-ați întors la serviciu din CIC, angajatorul vă cere o adeverinței privind atestarea perioadei și a cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului.

Aceasta este eliberată de Agenția de plăți a sectorului sau județului de care aparțineți.

Cine beneficiază de concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Indemnizația pentru concediul de îngrijire a copilului bolnav se acordă următoarelor categorii de persoane:

 • părinți;
 • părinți adoptivi;
 • tutore;
 • asiguratul căruia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției;
 • asiguratul căruia i-a fost dat copilul în plasament.
 • dacă cel mic are nevoie de îngrijire în străinătate, categoriile de persoane menționate mai sus au drept de concediu de îngrijire a copilului și pentru a-l însoți pe teritoriul țărilor membre ale Uniunii Europene, Elveției sau Spațiului Economic European (care include Norvegia, Liechtenstein și Islanda).

Documente necesare

Pentru a beneficia de indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav, este nevoie de următoarele documente:

 • cerere tip;
 • certificatul de concediu, eliberat de medicul de familie;
 • certificatul pentru persoanele cu handicap (dacă este cazul).

Condițiie necesare pentru acordarea concediului

Pentru a putea beneficia de concediu de îngrijire a copilului bolnav, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

 • să locuiești împreună cu copilul pentru care ceri beneficiul și să te ocupi de creșterea și îngrijirea sa;
 • să ai domiciliul stabil sau reședința legală în România;
 • să fi realizat venituri impozabile pe o perioadă de minimum 6 luni în ultimele 12 luni sau să fi beneficiat de concediu medical ori pensie de invaliditate în ultimul an.

Care este durata concediului de îngrijire a copilului

Potrivit art. 26 alin. (1) din OUG 158/2005, copilul bolnav poate beneficia de maximum 45 de zile din timpul părintelui/tutorelui/etc. cu excepția următoarelor situații:

 • imobilizare cu aparat gipsat;
 • intervenții chirurgicale;
 • diagnostic de boli infecto-contagioase sau neoplazii.

În cazurile de mai sus, durata concediului de îngrijire a copilului bolnav poate fi prelungită la 90 de zile pe baza unui document eliberat de medicul specialist. Dacă este nevoie de un număr mai mare de zile, este nevoie de aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Cum se calculează concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Conform OUG 158/2005, indemnizațiile pentru îngrijirea copilul bolnav sunt suportate integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Părinții beneficiază de această indemnizație doar pe baza concediului medical eliberat de medicul curant și a unui certificat pentru persoane cu handicap (dacă este cazul) emis în conformitate cu legislația în vigoare.

Pentru alte persoane decât părinții naturali, așa cum este cazul părinților adoptivi, al tutorelui, al unei persoane căreia i-a fost încredințat copilul spre adopție sau dat în plasament, indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav este acordată pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

Potrivit art. 10 din OUG 158/2005, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea copilului se calculează la 85% din baza de calcul. Pentru a beneficia de indemnizație este necesar să fi lucrat cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni. Suma se acordă în limita a 12 salarii minime brute pe țară, lunar.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului poate fi acordat oricăruia dintre părinți sau celor adoptivi, tutorelui sau unui împuternicit legal (de exemplu, atunci când unul dintre părinți este decedat, iar celălalt este bolnav sau spitalizat). Condiția este să fi cotizat pentru cel puțin 6 din ultimele 12 luni de muncă la asigurările de sănătate. În baza unor documente justificatoare, poți primi indemnizație pentru 90 de zile sau chiar mai mult.

Sursa foto: canva.com

Sursa articol: avocatnet.ro, legalconsult.ro

12 comentarii la „Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav”

 1. Bună, eu am doi copii sub 7 ani și am singura grija de ei. Câte zile de concediu pentru îngrijirea lor pot sa îmi iau anual? 45/copil, sau 45/ambii? Mulțumesc!

 2. Poate fi mama in concediu medical cu copilul si tata sa si ia luna tatalui, copilul are 1 an si 11 luni. Eu am iesit din data de 19 ianuarie la muncă, insa copilul s a îmbolnăvit si am stat in spital si acum stam acasa pt ca nu e bine.

   1. Roxana Alexandru

    Buna seara! Medicul de familie ne eliberează concediul medical pentru a sta acasa cu copilul bolnav?
    Mulțumesc!

  1. Vei avea nevoie de o adeverință care atesta cuantumul indemnizației pentru ca angajatorul să calculeze concediul. Este nevoie de veniturile pe ultimele 6 luni. Adeverința o obții de la direcția de taxe și plăți din localitatea ta. Dacă ești în București, o poți obține și online, doar că durează cam 1 săptămână.

 3. Poate fi mama in concediu medical cu copilul si tata sa si ia luna tatalui, copilul are 1 an si 11 luni. Eu am iesit din data de 19 ianuarie la muncă, insa copilul s a îmbolnăvit si am stat in spital si acum stam acasa pt ca nu e bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *