Canalul lacrimal înfundat la bebeluș. Ce este de făcut

Canalul lacrimal înfundat la bebeluș. Ce este de facut Mama lui Vladimir

Sfaturi de la dr. Elena Catana

Ai ajuns cu bebe acasă de la maternitate și ești cea mai fericită. Dar profesia de mama vine și cu niște griji „la pachet”. Printre acestea se numără și canalul lacrimal înfundat al bebelușului.

Cred ca multe dintre noi am avut bebeluși cu canal lacrimal înfundat. La Vladimir a început să se manifecte cam dupa prima săptămână de viață. Fiind primul copil, foarte panicați, am mers la primul lui consult oftalmologic. Medicul ne-a arătat cum să procedăm, iar la scurt timp problema a dispărut.

Deși nu pare o afecțiune gravă, un canal lacrimal înfundat netratat, poate duce la complicații serioase.

Dr. Elena Catana, medic specialist oftalmolog mi-a răspuns la cele mai uzuale întrebări despre această afecțiune.

Mă numesc Elena Catană, am absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București în anul 2015. Rezidențiatul l-am urmat la Spitalul Universitar de Urgență Bucuresti sub îndrumarea doamnei profesor Voinea Liliana și doamnei dr. Alexandrescu Cristina, unul dintre puținii medici specializați în chirurgia vitreo-retiniană, dar și a cataractei. Sunt doctorand în ultimul an și autoare alături de medici oftalmologi dragi mie, a cărții OCURARE, prima carte de acest fel care se ocupa în exclusivitate de bolile rare oftalmologice.

În prezent lucrez la clinica Polimed Tineretului și sunt administratorul cabinetului medical
Eye Care Solutions. Pentru aprofundarea aptitudinilor de refractometrie am decis să urmez și
cursurile Universității Politehnice București – specializarea optometrie.
Dintre toate acestea nimic nu se compară cu rolul de mama care m-a transformat într-o persoana empatică, ce rezonează cu parinții, atentă atât la detaliile emoționale cât și la cele medicale.

Cum ne dăm seama că bebelușul are canalul lacrimal înfundat?

În primul rând vom discuta puțin despre anatomia ochiului astfel încât lucrurile să ne poată fi cât mai clare. Aparatul lacrimal al copilului ca și la adult cupride compartimentul de producere al lacrimilor și cel de excreție.

Uneori putem observa secreții muco-purulente și copilul se poate trezi dimineața cu ochii lipiți din cauza lor. Trebuie să diferențiem însă conjunctivita de obstrucția canalului lacrimal.

După o perioadă de timp ele tind să se suprapună. Copilul este adus la medic pentru epiforă (lacrimare exagerată) complicată cu episoade de suprainfecție care sunt recurente (reapar după un eventual tratament prescris de medic pentru conjunctivită).

Cât de întâlnită este aceasta afecțiune?

O foarte mare parte din patologia lacrimo-nazală la nou-născut este data de obstrucția congenitală a canalulului lacrimo-nazal.

Unul sau ambii ochi apar a fi mereu lăcrimoși, canalul lacrimo-nazal întârzie să se deschidă, iar lacrimile se scurg pe obraz. In mod normal lacrimile se scurg din ochi în nas prin acest canal care devine permeabil în mod normal imediat după naștere.

În general, 90% dintre bebelușii care au această obstrucție, au parte de rezolvarea ei spontan sau cu puțin ajutor din partea părinților și a medicului oftalmolog până la împlinirea vârstei de 1 an.

Cum se tratează canalul lacrimal înfundat?

În stadiu inițial tratamentul este unul conservator: masajul căilor lacrimale pentru încercarea permeabilizării acestora alături de o igiena riguroasa a ochiului.

Sub nici o formă nu se va pune ceai sau lapte de mamă in ochiului copilului, deoarece va duce doar la agravarea simptomatologiei. Cel mai bine se folosesc servețele sterile sau dischete călduțe, alături de aspirarea secrețiilor năsucului.

Dacă tratamentul inițial nu funcționează, atunci se adăuga la recomandarea medicului oftalmolog antibiotic.

Atentie! Nu orice antibiotic poate fi folosit la nou-născut și nu fără a fi făcută în prealabil o antibiogramă a secreției lacrimale.

Cum se face masajul căilor lacrimale?

Fiind o procedura pe care micuții nu o agreaza, încercați să o faceți în timp ce îi hraniti/dorm. Sau când sunt distrași de diverse activitați(de exemplu la baiță).

Masajul căilor lacrimale se face ținând apăsat cu degetul arătător pe pielea din apropierea unghiului intern al ochiului. Se merge în jos, fără a ridica degetul de pe piele, până aproape de deschiderea nării.

Masajul se face doar gravitațional în jos, nu și invers.

Recomandarea este să fie făcut de 5 ori pe zi câte 2-3 minute.

Când este nevoie să mergem la oftalmolog?

Consultația este necesară atunci când observăm prezența conjunctivitelor repetate, a epiforei sau a eczemelor palpebrale. În cazuri mai grave, apariția în foarte scurt timp de la naștere a înroșirii/durerii/tumefierea pielii de pe nas și din vecinătatea unghiului intern al ochiului duc la nevoia de a vedea un oftalmolog.

Dacă nu există probleme, prima consultație este recomandat a fi făcută în jurul vârstei de 6 luni.

Când este nevoie de intervenție chirurgicală?

Aproximativ 10% din cazuri se rezolvă prin intervenția chirugicală în urma eșecului metodelor enumerate mai sus.

Este o intervenție ușoara, dar care se face de multe ori cu analgo-sedare pentru liniștea părinților și a copilului. Intervenția poate fi făcută și fără analgo-sedare.

Pe dr. Catana o găsiți în mediul online pe Instagram, Facebook și blog, unde postează deseori informații folositoare pentru părinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *