Boala gură-mână-picior

Boala gură-mână-picior Mama lui Vladimir

În ultimul timp am tot auzit de boala gură-mână-picior vorbindu-se peste tot. La tv, pe grupurile de mămici, printre părinții de la grădiniță. Este foarte des întâlnită în această perioadă, iar părinții se tem ca nu cumva cei mici să o contacteze.

Se pare că este una din cele mai contagioase boli ale copilăriei, și bănuiesc că sunt mulți părinți care încă nu știu de ea.

Dr. Andreea Stoica, medic rezident pediatru ne ajută să ne dăm seama când cel mic se confruntă cu această boală.

Pe dr. Stoica o găsiți și în mediul online, aici.

„Sunt Andreea sau doctorița Plușica (cum mi-a spus o fetiță săptămâna trecută), sunt medic rezident pediatru, consultant în alăptare și student doctorand în cadrul UMFST Tg Mureș. Am ales această specialitate pentru că iubesc copiii, sunt pasionată de dezvoltarea și menținerea sănătății lor, m-a atras dintotdeauna și nu m-am gândit vreodată că aș putea alege altceva. De asemenea, consider că alăptarea poate fi uneori o provocare, pentru mine este foarte important să le ajut pe proaspetele mămici, precum si pe cele cu experiență, să aibă succes. Working with little miracles everyday.”

Ce este boala gură-mână-picior?

Este o patologie virală foarte contagioasă, frecvent întâlnită. Poate fi cauzată de foarte mulți viruși, dar cel mai des întâlnit este Virusul Coxsackie.
Foarte important de reținut este că această boală poate apărea la orice vârstă, copilașii cu vârsta sub 5 ani având o predispoziție mai mare.
De obicei apare în timpul verii și al toamnei.

Simptome

În medie, durează între 3 și 6 zile ca simptomele să apară după contactul cu boala.
Debutul bolii este cu febră înaltă, dureri în gât, pierderea apetitului și stare generală influențată, ulterior boala evoluează cu apariția herpanginei (vezicule foarte dureroase la nivelul cavității bucale, gingiei și limbii), urmată de erupția cutanată sub formă de pete roșii cu sau fără vezicule la nivelul palmelor, coatelor, regiunii genitale, genunchilor și tălpilor, fără a fi însoțite de prurit.
Alte simptome pot include cefalee, fatigabilitate, diaree și vomă. Simptomele sunt mai accentuate în primele zile, dispărând într-o săptămână.

Boala gură-mână-picior este foarte contagioasă, se transmite de la persoană la persoană prin picături din salivă, care se transfera de obicei prin vorbire, tușire sau strănut.
De asemenea se poate transmite și prin contactul cu scaunul persoanei infectate. Virusul Coxsackie poate persista în scaunul pacientului până la 4 săptămâni după infecția inițială.

Cum prevenim răspândirea bolii gură-mână-picior?

Spălarea mâinilor este cel mai bun mod de a preveni răspândirea bolii!
Învață-ți copilul să își acopere nasul și gura atunci când strănută sau tușește.
Spală și dezinfectează jucăriile copilului tău.
Copilul dumneavoastră ar trebui să rămână acasă, să nu aibă contact în comunitate atâta timp cât este simptomatic.

Tratament

Cel mai important este să evităm deshidratarea!
Oferiți-i copilului alimente de consistență moale care să nu ii creeze disconfort.
Tratamentul medicamentos este unul simptomatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *