Antrenamentul la oliță: când ar trebui sa începem?

Antrenamentul la oliță Când ar trebui sa începem Mama lui Vladimir 4

Este pregătit cel mic pentru antrenamentul la oliță?

Mai devreme sau mai târziu, fiecare părinte și-a pus întrebarea asta: cum îmi dau seama dacă copilul este pregătit să înceapă antrenamentul la oliță?

Găsești online tot de felul de metode a a renunța la pampers, încât te simți derutat, nu știi ce este potrivit pentru copilul tău.

Eu am ales pentru Vladimir să începem antrenamentul la oliță când a dat primele semne că este pregătit. În plus, studiile arată că inițierea unui antrenament la toaletă prea devreme poate crea stres pentru copil și, în cele din urmă, poate prelungi tot procesul.

Conform Academiei Americane de Pediatrie nu există o vârsta potrivită pentru a începe antrenamentul la oliță. Nu este recomandat să începem înainte de vârsta de 2 ani (24 luni). Dar menționează că cel mic poate fi pregătit fizic între 18 luni și 2,5 ani, dar poate fi pregătit din punct de vedere cognitiv abia după 2 ani

Care sunt semnele că cel mic este gata să renunțe la scutec?

1. Schimbăm mai puține scutece cu pipi

Până la vârsta de 20 de luni, copiii fac foarte des pipi. Dacă ne așteptăm ca la această vârstă să își controleze vezica, ar trebui să ne mai gândim. Un copil care nu udă scutecul câteva ore este fizic pregătit pentru a scăpa de pampers.

2. Scaunele lui sunt previzibile

Fie că are scaun dimineața, după ce mănâncă sau înainte de culcare, un ritm regulat te va ajuta să anticipezi momentul și să pregătești olița.

3. Anunță într-un fel sau altul când trebuie să facă

Unii copii anunță verbal când trebuie să facă pipi sau caca, alții prin mijloace mai puțin verbale (se retrag într-un colț, altă cameră sau scot un anume sunet). Indiferent de semnal, dacă copilul arată că este conștient de funcțiile corpului său, este pregătit pentru antrenamentul la oliță.

4. Disprețuiește scutecele murdare

La un moment dat, majoritatea copiilor mici trec printr-o etapă (trecătoare) atunci când au repulsie față de mizeria personală. Nu le mai plac frimiturile peste tot, degetele lipicioase și nici scutecele murdare. Este ocazia perfectă să începeți antrenamentul la oliță.

5. Își poate da singur pantalonii jos

Când vine momentul, olița nu îi va fi de mare ajutor dacă cel mic nu poate să își dea rapid pantalonii jos.

6. Înțelege limbajul de toaletă

Indiferent dacă preferați jargon kid-friendly cum sunt „caca” și „pipi”, sau terminologia formală, „defecați” și „urinați”, copilul este pregătit pentru antrenament la oliță, dacă înțelege și este capabil să folosească cuvintele familiei atunci când trebuie să meargă la toaletă.

Ce oliță alegem?

Pe piață există atât de multe modele, încât nu știi ce este mai potrivit pentru copilul tău. Ai de ales între olițe clasice, olițe cu accesorii sau muzicale, olițe 3 în 1, reductoare și olițe portabile.

Heather Wittenberg, psiholog, consilier pentru părinți și copii, este de părere că:

„Olița ar trebui să fie stabilă pentru ca micuțul să nu simtă frica, confortabilă, să se potrivească perfect fundulețului, ușor de utilizat și curățat.

Olița câștigă teren în fața reductorului tocmai pentru că este ușor de folosit și poți acționa rapid, pentru că cel mic iți va da de știre destul de târziu că are nevoie la toaletă. În plus, dacă ai reductor și baia este ocupată? Mai este un aspect, în cazul în care alegi reductorul trebuie să stai lângă copil, altfel se plictisește și va dori să plece.

Pe de altă parte, reductorul are și el avantajele lui. Este ieftin, nu ocupă spațiu, este curățat odată cu toaleta, poți trage apa după utilizare și copilul se obișnuiește să meargă direct la WC. Sunt în favoarea oliței simple, fără cântecele și jucării, pentru ca piticul să nu confunde activitățile și să știe exact ce are de făcut pe oliță. După aceea, îl poți lăuda și îmbrățișa pentru „faptele” sale. Așa își va dori sa stea pe olița și să primească laudele”.

Antrenamentul la oliță Când ar trebui sa începem Mama lui Vladimir 3 (1)

Olița portabilă pliabilă 2 în 1 Potette Plus

Pentru Vladimir, alegerea cea mai bună a fost olița portabilă Potette Plus. Este perfectă pentru a începe antrenamentul la oliță pentru că este 2 în 1: oliță clasică(se atașează un liner din silicon) și reductor pentru toaletă. Astfel, avem un singur produs în loc de două, și putem încerca ambele variante.

Și mai are un avantaj, Potette Plus este și oliță pliabilă. Are dimensiuni de doar 23x22x7cm atunci când este strânsă și încape cu ușurință în geanta de mână sau coșul căruțului. Când nu sunteți acasă poate fi folosită împreună cu pungile biodegradabile de unică folosință. Pungile sunt parfumate discret și rețin până la 150ml de lichid. Se fixează pe picioarele oliței, apoi se înnoadă pentru a putea fi aruncate la gunoi.

Baza oliţei este solidă, poate susține greutate de până la 22 de kg, iar picioarele acesteia se blochează când sunt deschise.

Linerul de silicon este fabricat din silicon moale, flexibil și este ușor de curățat. Se pliază la fel ca și olița, ocupând puțin spațiu atunci când este depozitat sau transportat.

Olița portabilă Potette Plus are o protecție ridicată în partea din față pentru a preveni stropirea (ideală pentru băieți). De asemenea are și mânere laterale pentru o mai bună stabilitate a copilului atunci când stă pe oliță (foarte utile când este folosită ca reductor).

Este foarte important ca momentul în care începeți antrenamentul la oliță, cel mic să fie pregătit. În caz contrar, perioada de antrenament se prelungește, și astfel apar frustrări de ambele părți.

Puteți achiziționa orice produs de pe site-ul Kidscenter.ro cu o reducere de 10% până pe 25 mai, folosind codul MLV10. În plus, livrarea este gratuită, iar la plata online cu cardul, vi se mai oferă o reducere suplimentară de 5%.

Sursa: aap.org, parentingscience.com, aafp.org

6 comentarii la „Antrenamentul la oliță: când ar trebui sa începem?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *