Alimentația bebelușului-sfaturi de la specialist

Alimentația bebelușului-sfaturi de la specialist

Alimentația bebelușului-interviu cu dr. Anastasia Parnia

Despre alimentația bebelușului se vorbește pe toate grupurile de mămici, și din păcate multe din sfaturile oferite nu sunt conforme cu OMS sau ESPGHAN(Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică).

Este datoria noastră ca părinți să ne informăm din surse sigure, de preferat să discutăm cu medicul înainte de a începe diversificarea.

Pentru că vreau să vin in ajutorul părinților, am rugat pe dr. Parnia să imi răspundă la câteva întrebări legate de alimentația bebelușului.

-Îți mulțumesc mult că mi-ai acceptat așa repede propunerea de colaborare.

Te rog să îmi scrii și o mică descriere a ta și unde te pot găsi pacienții.

-Bună ! Mulțumesc de asemenea pentru interesul acordat !

Mă numesc Anastasia Parnia, sunt medic rezident ultimul an pe specialitatea chirurgie vasculara in Bucuresti, însă mă preocupă foarte mult nutriția sănătoasă și importanța ei în viața noastră.

În timpul concediului de creștere copil am urmat un curs de nutriție cu durata de aproape un an. În urma cursului mi-am luat diploma de consultant nutriționist. De atunci activez in mediul online, unde îmi place să postez informații pe acest subiect și unde oamenii pot apela la mine atunci când au nevoie de ajutor în acest domeniu.

Am înțeles și am văzut în practica medicală, în rândul pacienților, relația dintre alimentație și boli, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am ales să fac cursul de nutriție.

Sunt convinsă de faptul că nutritia are o influență foarte mare in viața noastră. Vreau să învăț cât mai multi oameni cum să se alimenteze corect și mai ales cum sa facă asta cu copiii lor.

Deocamdată sunt de găsit doar pe pagina mea de Instagram (Dr.AnastasiaParnia)„.

Diversificarea este un pas important în alimentația bebelușului. Cum putem trece cu succes de aceasta etapă?

Acestă etapă este percepută ca fiind dificilă de către părinți, lucru pe care îl cred și eu. Există prea multe păreri, prea multe variante disponibile, pediatrii se contrazic între ei, la fel și nutriționiștii 😁

Diversificarea este o etapă esențială în viața noastră și a celor mici. Eu sfătuiesc părinții să fie calmi în primul rând și să nu se streseze prea mult. Să fie relaxați și veseli, și mai ales sa filmeze primele mese avute de bebe .

La început nu este vorba de cantitatea de mâncare, ci de cum acceptă bebe alimentele și cum reacționează la ele.

Să nu uitam faptul că până la vârsta de un an laptele rămâne cea mai importantă sursă de hrană, iar cu timpul bebe va mânca din ce în ce mai multe alimente solide și le va accepta mai ușor.

Care sunt alimentele cele mai complexe care îi ajută pe bebeluși în perioada lor de dezvoltare?

Pe lângă laptele matern care rămâne alimentul de aur, alimentația celor mici trebuie să fie cât mai diversificată, și să conțină toate grupele alimentare.

Unele dintre cele mai complexe grupe care nu trebuie sa lipsească din nutriția celor mici sunt: carnea, ouăle, laptele și derivatele din lapte, fructele și cerealele integrale.

Alimente precum avocado, broccoli, spanac, ovăz, linte și quinoa sunt doar câteva dintre alimentele de nelipsit din dieta celor mici din punctul meu de vedere.

Care sunt cele mai comune greșeli pe care le poate face un părinte în timpul meselor copilului său?

Prima greșeală este faptul că se stresează prea rău și transmit asta și copilului. În primul rând masa nu trebuie sa fie acompaniata de telefon sau alte gadgeturi. Porția de mâncare trebuie să fie adecvată pentru vârsta copilului, iar acesta nu trebuie sub nici o forma sa fie forțat să mănânce.

Trebuie sa facem din fiecare masa o experiență plăcută și jucăușă fără să ne enervăm că cel mic nu mănâncă cât vrem sau că face mizerie în bucătărie.

Dacă un bebeluș este alergic la proteina de vacă, ouă sau gluten, trebuie să-i fie excluse din meniu orice aliment care contine alergeni?

Acesta este un subiect tare sensibil, poate chiar mai sensibil decât diversificarea.

In primul rand trebuie ca părintele să facă diferența între alergie și intoleranță.

Alergia alimentara:

  • provocată de substanțe din anumite alimente : ou, lapte , fructe de mare , nuci….
  • este o reacție acută și vehementă;
  • mediată imun prin IgE și histamină dar există și alergii non IgE
  • nu are legătură cu cantitatea de aliment ingerată
  • se tratează cu medicamente antialergice
  • are potențial fatal.

Intoleranta alimentara:

  • reprezinta o reactie adversa a organismului fata de anumite alimente
  • nu are legătură cu cantitatea ingerată
  • nu are potențial fatal

Cel mai indicat este atunci când punem diagnosticul de intoleranta sau alergie să o facem pe baza unor teste specifice (cutanate sau serologice). Nu doar după presupuneri!

În funcție de alergia pe care o are copilul, alimentul respectiv trebuie evitat pentru o perioadă de timp, apoi reintrodus treptat ulterior.

Multe mămici întreabă de ce iaurtul și brânza pot fi incluse în alimentația bebelușilor, dar nu și laptele de vaca?

Laptele de vacă este interzis tuturor bebelușilor sub vârsta de un an. Aceasta nu îi oferă celui mic suficienți nutrienți, cum ar fi: vitamina E, fier și acizi grași esențiali.

De asemenea, bebelușului îi este greu să digere proteinele și grăsimea din laptele de vacă. În plus nu este încă pregătit să poată face față nivelurilor mari de sodiu și potasiu pe care acesta le conține.

Hrănirea copiilor cu lapte de vacă înainte de împlinirea vârstei de 12 luni este asociată cu o incidență crescută a deficitului de fier, ce duce la anemie.

Putem să oferim iaurt sau brânzica făcută în casă în cantități moderate. Nu trebuie să ne fie frică de intoleranța la lactoză! În urma procesului de preparare (închegare/ fermentare) cantitatea de lactoza pe care o conțin cele doua scade semnificativ.

Intoleranța la lactoza apare ca urmare a deficitului de lactază. Este o enzimă care produce hidroliza lactozei din lapte la nivelul celulelor epiteliale ale intestinului subtire, ceea ce face ca lactoza să nu fie digerată corespunzător.

Cand este nevoie sa dăm suplimente alimentare copiilor?

Atunci când cei mici au o dieta echilibrată și sănătoasă, ei își vor lua vitaminele și mineralele de care are au nevoie din alimentație.

Carnea, produsele lactate, cerealele integrale, fructele și legumele conțin tot ce le trebuie copiilor pentru o dezvoltare armonioasă din toate punctele de vedere.

Exista totuși câteva vitamine și minerale care sunt recomandate de către medicul pediatru încă de când se nasc sau atunci când încep diversificarea (ex : Vit D și Fe)

Pe scurt : dăm suplimente celor mici cu mare grijă și mereu la sfatul medicului, în urma analizelor. Nu după ce credem sau am auzit de la alți părinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *