Programul Național de Identificare Precoce a TSA

Un chestionar oferit de către medicul de familie

Voi știați că există în România un Program Național de Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist și Tulburări Asociate? Este un chestionar pe care medicul de familie îl oferă părintelui când vine la control cu cel mic.

Eu l-am completat pentru Vladimir când avea 12 luni. Eram programați pentru a efectua vaccinul ROR din schema națională, iar după consult mi-a oferit acest chestionar. Mi-a explicat pentru ce este, dar nu am știut că face parte din Program Național de Identificare Precoce a TSA. Nu auzisem de la alți părinți de el. Dar consider că este foarte important. Așa că vă povestesc și vouă.

Părinții care au copii cu vârsta între 1 și 3 ani sunt încurajați să solicite aplicarea screening-ului în cabinetul medicului de familie, la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 și 36 de luni.

Chestionarul pentru screening, aprobat încă din 2014 printr-un ordin al Ministerului Sănătaţii, permite identificarea primelor simptome ale unei tulburări de spectru autist, menite să îndrume părintele către un specialist.

Testul screening TSA are 9 întrebări care se aplică gratuit de către medicul de familie. Testul durează între 5 și 10 minute. Rezultatele testului arată foarte devreme dacă dacă copilul este predispus să dezvolte acest tip de întârziere sau a dezvoltat deja.

Dacă în urma screening-ului se obține un scor peste 10, scor care indică risc sever de TSA, medicul de familie trimite copilul mai departe către medicul psihiatru pediatru pentru evaluare. Din păcate autismul nu se poate vindeca, dar atunci când se intervine din timp, copilul poate avea o viață independentă. În cazul copiilor care suferă de TSA terapia este singura soluție.

Puteți descărca chestionarul mai jos, și data viitoare când mergeți la medicul de familie, dacă aveți un copilaș cu vârsta între 1 și 3 ani, să solicitați aplicarea screening-ului în cabinetul medicului de familie. Pentru orice eventualitate.

Găsiți pe blog informații și despre autismul virtual.


Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

14 comentarii la “Programul Național de Identificare Precoce a TSA

  1. alecsandra a spus:

    Chiar nu auzisem de acest program, dar e super util, cand copilul de mic si vin multi binevoitori sa iti transmita una alta, e cel mai bne sa mergi la un specialist pentru a lamuri orice dubiu!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian