Când este necesară?
Legat de administrarea de suplimente și vitamine la copii, cu sau fără analize, vor fi mereu păreri împărțite între părinți, chiar și între unii medici.
Totuși, este important să știm când le administrăm celor mici suplimente și vitamine, dacă este în regulă doar la recomandarea medicului sau este nevoie de analize pentru a verifica necesitatea lor.
Pentru că știu că este un subiect de interes pentru voi, am decis că trebuie să îl abordez și eu pe blog cu ajutorul dr. Stravositu, medic endocrinolog și nutriționist, mămica din spatele paginii de Instagram psihologia.in.diversificare.
Dr. Stravositu, ne oferă argumente după diverse studii și protocoale medicale, când și de ce să oferim suplimente și vitamine celor mici.
Când este necesară administrarea de suplimente și vitamine la copii?
Suplimentele alimentare de orice fel, nu ar trebui administrate fără indicație clară medicală, iar în unele cazuri chiar după efectuarea unor analize amănunțite.
De altfel, protocol de profilaxie nu există decât pentru prevenirea rahitismului prin administrare de vitamina D și a anemiei prin administrare de Fier.
Chiar și in cazul acestora, exista indicații clare ale situațiilor, dozelor și duratelor de administrare.
Suplimentarea cu Fier
În urma studiilor populaționale efectuate în perioada 1991-2000, s-a observat o prevalență crescută în cazul copiilor din Romania. S-a decis mai apoi, în 2002, implementarea unui Program National de profilaxie a anemiei la sugar.
În 2010 s-a refăcut acest studiu în vederea eficacității acestei campanii de profilaxie cu rezultate nu tocmai favorabile.
Pentru a veni în susținerea acestui Program Național, să nu uităm care sunt cu adevărat cauzele apariției cu o incidență atât de mare a anemiei la copii.
Răspunsul îl aflăm tot în Protocolul Național de profilaxie a anemiei.
În concluzie: profilaxia anemiei nu înseamnă numai suplimentare cu fier, ci și o dietă echilibrată, cu diversificare începută la timp și corect ghidată. Aceasta trebuie să aducă un aport de fier suficient, acest depozit fiind primul epuizat în cazul copiilor după vârsta de 6 luni.
Nu prelungiți regimul lactat și nu amânați oferirea de alimente bogate în fier: carne, ouă, legume verzi.
Suplimentarea cu vitamina D
Ca și în cazul fierului, dieta echilibrată și expunerea la soare, vine în ajutorul suplimentării profilactice și în prevenirea apariției carențelor.
Există vreo diferență între Vigantol și celelalte suplimente cu vitamina D de pe piață?
Dat fiindcă este frecvent creată o confuzie în această privință, Vigantol conține calciferol, care este o formă de vitamina D, numită și vitamina D3.
Drept urmare, conține același preparat ca orice altă formulă de vitamina D3 și se administrează urmând același protocol.
Se oferă vitamina C profilactic?
Nu există o recomandare certă. Specialiștii sunt de părere, în urma studiilor, că această suplimentare nu este necesară. Doza zilnică fiind acoperită de laptele matern, formulă sau în timpul diversificării, dacă este una care are o dietă echilibrată.
Când se oferă suplimentarea cu calciu?
Studiile spun clar că este necesară efectuarea de analize în prealabil!
Cea mai bună sursă de calciu este cea alimentară.
Nu uitați că pentru absorbția calciului este necesară și vitamina D.
Suplimentele pentru imunitate
Am ajuns la unele dintre cele mai controversate și în același timp recomandate suplimente: suplimentele pentru imunitate.
Aici vine vestea șocantă!
În urma studiilor, se pare că sistemul imunitar poate fi susținut, dar soluția pentru creșterea imunității nu se găsește nici pe departe pe rafturile farmaciilor sau magazinelor naturiste.
Ce ne facem cu imunitatea?
✔️ ne asigurăm că avem o dietă echilibrată, variată și bogată în vitamine, grăsimi sănătoase și proteine de calitate, atât de origine animală cât și vegetală
✔️ avem grijă la programul de somn și evităm acumularea oboselii cronice
✔️ avem grijă să facem mișcare și încercăm să fie cât mai des in aer liber
✔️ incercam sa evitam situațiile stresante
✔️ne asiguram că nu lipsim de la vaccinuri
✔️ nu uitam să luam vitamina D care este unul dintre cele mai importante susținătoare ale unui sistem imunitar puternic.
Uitați de soluții miraculoase în cazul suplimentelor pentru imunitate și țineți minte că exista și situații în cazul cărora pot face chiar mai mult rău decât bine (cum este cazul bolilor autoimune).
În afara cazurilor de protocoale de profilaxie prin Programe Nationale, necesarul de vitamine al unui copil poate fi asigurat exclusiv printr-o alimentatie echilibrată.
În general, o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și fibre, asigură necesarul de vitamine de care orice copil are nevoie.
Nu întotdeauna suplimentarea cu vitamine este un lucru bun. Suplimentele se administrează copiilor doar cu acordul medicului pediatru sau de familie. La îndemâna părinților stau alimentația sănătoasă, mișcarea și expunerea la lumina soarelui.
Alimentația sănătoasă reprezintă principala sursa de vitamine și minerale. Crearea de obiceiuri sănătoase stă în puterea părinților.
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Este bine sa dam la copilași vitamine.
Articol foarte detaliat si util! Multumim! ????
Nu de mult am facit niste analize de sange la fetitele noastre. La cea mica a iesit ca valoare zincului in sange e marita. A spus di pediatrul sa administram strictul necesar din vitamine. Dar mai nou si iaurtul e „umflat” cu vitamine…la fel si siropurile…