Ce este concediul de risc maternal
În ultimul timp am tot văzut peste tot întrebări despre concediul de risc maternal. Acesta, împreună cu programul de lucru redus și 16 ore libere lunar pentru investigații medicale, face parte din drepturile gravidei în România.
Articolul care urmează sper că va face lumină neclarităților pe care le aveți legate de concediul de risc maternal, mai ales că de curând am avut și eu nevoie să intru în posesia lui.
Din momentul în care o viitoare mămică își anunță angajatorul că este însărcinată, prin intermediul unei adeverințe de la medicul ginecolog, acesta are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja gravida la locul de muncă.
Concediul de risc maternal poate fi solicitat în situația în care angajatorul este în imposibilitatea de a modifica condițiile de muncă dacă poate afecta sănătatea și securitatea viitoarei mămici si a bebelușului sau dacă o femeie a născut, dar nu poate lucra din cauza unor probleme de sănătate.
Cine poate beneficia de concediu de risc maternal?
Scopul acestui tip de concediu este de a proteja viitoarea mămică și bebelușul de riscurile care pot interveni la locul de muncă și pot avea un impact negativ. Însă pentru a beneficia de acest tip de concediu de risc maternal, salariatele trebuie să se încadreze într-una dintre aceste situații:
- Să aibă confirmată starea de graviditate.
Pentru a putea beneficia de concediu de risc maternal, salariatele trebuie să anunțe în scris angajatorul. De asemenea, este nevoie de o adeverință care atestă starea de graviditate și numărul de săptămâni de sarcină.
- Să fi născut recent.
În cazul în care salariatele își reiau activitatea după efectuarea concediului de lăuzie, pot solicita ulterior angajatorului să adopte măsurile de protecție prevăzute de lege. Astfel că trebuie să dovedească angajatorului printr-un document medical. Acesta se eliberează de medicul de familie.
Atenție! Pentru a beneficia de concediu de risc maternal în acest caz, solicitarea trebuie să se emită în termen de 6 luni de la data nașterii.
- Să alăpteze copilul.
Odată cu reluarea activității după concediul de lăuzie, angajatele pot beneficia de concediu de risc maternal. Desigur că trebuie să anunțe angajatorul în scris perioada pentru care se anticipează alăptarea. Cererea se va însoți de adeverința medicală eliberată de medicul de familie.
În ultimele două cazuri, mămica poate beneficia de concediu de risc maternal dacă nu aplică pentru indemnizația de creștere a copilului.
Ce trebuie să facă angajatorul
După ce ai anunțat sarcina, cei de la HR trebuie să întocmească un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. Aici vor fi descrise condițiile tale de muncă: programul, dacă faci efort și ce fel de efort, dacă ești expusă la agenți chimici și biologici. Raportul va menționa orice situație în care sănătatea ta și a bebelușului este pusă în pericol.
În termen de 10 zile lucrătoare de când ai anunțat sarcina, angajatorul va înștiința medicul de medicina muncii, precum și inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază își desfășoară activitatea.
De la data primirii înștiințării, medicul de medicina muncii și inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condițiile de muncă la termenele și în condițiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență OUG 96/2003.
Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
În cazul în care angajatorul nu va putea face aceste modificări, medicul de la medicina muncii va recomanda concediul de risc maternal.
În cazul meu, după raportul celor de la medicina muncii, angajatorul nu a putut face modificările necesare, a fost recomandat concediul de risc maternal.
Atașez aici informarea:
Concediu sarcină cu risc – cum se acordă?
În cazul în care medicul de la medicina muncii recomandă deja după informarea stării de graviditate concediu de risc, poți merge oricând la medicul de familie să obții certificatul medical.
Dacă medicul de medicina muncii nu recomandă inițial să intri in risc maternal, dar tu nu te simți bine, iar medicul care iți urmărește sarcina iți recomandă că este necesar acest concediu, el iți va oferi o adeverință în acest sens, la care poți adăuga diverse documente medicale care atestă că ai o sarcină cu risc, cu care vei merge la medicina muncii.
După ce medicul de la medicina muncii analizează documentele, vei primi o nouă informare legată de recomandări.
Apoi mergi la medicul de familie/specialist și iți va putea elibera certificatul medical(cod 15).
În unele cazuri este nevoie ca certificatul medical să dețină și avizul medicului de medicina muncii. În cazul meu de exemplu, nu a fost nevoie, am dus concediul medical direct la HR.
Durata maximă a unui concediu de risc maternal este de 120 de zile. Acesta se poate acorda integral sau fracționat.
Cum se calculează ?
Acest tip de concediu nu este condiționat de stagiul de cotizare, astfel că angajata nu trebuie să fi lucrat minim 6 luni din ultimele 12 anterioare lunii în care a fost eliberat certificatul. Concediul de risc maternal se suportă integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, angajatorul având obligația de a plăti angajatei care a solicitat concediul indemnizația aferentă și de a solicita ulterior recuperarea acestei sume de la Casa de Sănătate.
Cuantumul brut al indemnizației de risc maternal este 75% din baza de calcul.
Media zilnică a bazei de calcul = Total venituri brute din ultimele 6 luni / Total zile lucrate în ultimele 6 luni.
Indemnizație risc maternal (IRM) = 75% x media zilnică a bazei de calcul x număr zile concediu medical
Exemplu de calcul
Salariu brut ultimele 2 luni: 3550 lei
Salariu brut ultimele 4 luni: 3500 lei
Concediu sarcină cu risc: 7 zile (22.01.2022 – 31.01.2022)
Media bazei de calcul = (3500 x 4 + 3500 x 2) / 129 (zile lucrate + zile concediu medical în perioada iulie – decembrie 2019) = 21.100 / 129 = 163.57 lei
Indemnizație risc maternal = 75% x 163.57 » 0.75 x 163.57 = 122.68 lei / zi
Total indemnizație risc maternal pe cele 7 zile » 122.68 lei x 7 = 859 lei
Angajatorul are obligația de a plăti indemnizația pentru concediu de risc maternal. După aceea va trebui să solicite restituirea sumei de la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparține.
Ce obligație are angajata?
Salariata are obligația de a prezenta certificatul de concediu medical în timp util. Mai exact, până în data de 5 a lunii următoare celei pentru care se acordă concediul. De exemplu, angajata beneficiază de concediu de risc maternal în luna ianuarie 2021. Prin urmare, certificatul de concediu sarcină cu risc trebuie predat la angajator cel târziu în 5 februarie 2021.
Există o ușoară confuzie între 2 tipuri de concedii, anume cel de risc maternal și prenatal. Între concediu de risc maternal și prenatal sunt niște diferențe. Cel din urmă se acordă pe o perioadă de maxim 63 de zile înainte de naștere, se bazează pe stagiul de cotizare, iar indemnizația reprezintă 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni.
Concediul pentru risc maternal se acordă femeilor gravide sau lăuze care nu se află în cel de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătate.
Citește și despre:
Sursa: truehr.ro, colorful.hr
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Daaa! Le ador ????
Daaa! Le ador ????
Daaa! Le ador ????
Un accesoriu de nelipsit ????
Un accesoriu de nelipsit ????
Un accesoriu de nelipsit ????
Wow, nici nu știam ca exista dresuri atât de groase ????
Wow, nici nu știam ca exista dresuri atât de groase ????
Wow, nici nu știam ca exista dresuri atât de groase ????
Sunt în situația în care aștept un răspuns de la medicina muncii referitor la adeverința cu recomandarea pentru risc pe care am dus-o, primita de la ginecolog.
Când am anunțat sarcina, nu au făcut nicio evaluare, cu toate că locul meu de munca consta în ridicarea de greutăți.
Momentan încă mai am câteva zile de concediu de odihnă și teoretic ar trebui sa ma întorc apoi la muncă, dar ginecologul nu îmi dă voie. El a făcut to5 ce ține de el, cei de la muncă mă țin pe loc. Ce e de făcut?
Mulțumesc anticipat.
În termen de 10 zile lucrătoare de când ai anunțat sarcina, angajatorul va înștiința medicul de medicina muncii, precum și inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază își desfășoară activitatea.
De la data primirii înștiințării, medicul de medicina muncii și inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condițiile de muncă la termenele și în condițiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență OUG 96/2003.
Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
În cazul în care angajatorul nu va putea face aceste modificări, medicul de la medicina muncii va recomanda concediul de risc maternal.
Buna seara, lucrez in domeniu cu radiatii ct/rmn , tocmai ce am aflat ca dunt insarcinata in 5 saptamani, voi anunta oficial si la servici sarcina, dar ma framanta ideea concediului cu risc de doar 120 zile calendaristice, mie sigur nu imi ajung, se poate prelungi in asemenea situatie?
Bună, din păcate concediul de risc maternal este de maxim 120 de zile calendaristice.
Te înțeleg ca esti îngrijorată, clar mediul de lucru nu este sigur pentru Bebeluș, dar ar mai fi varianta să iei și concediul medical obișnuit câteva săptămâni înainte de a intra in concediul de risc, și apoi sa intri direct in concediu prenatal. E important sa îți lași după naștere minim 42 de zile din cele 126 din concediul Pre și postnatal.
Ai legea de partea ta. Ii ameninți că mergi mai departe dacă nu îți respectă drepturile ca și gravidă.
Buna ziua.
Urmează sa nasc pe data de 05 septemebrie, iar pana la sfârșitul lunii August am fost in concediu de risc maternal. Începând cu luna septemebrie am intrat in concediu de maternitate, concediu de care pot beneficia in continuare, pana la împlinirea celor 126 zile, cf legii.
Când și cum pot depunde dosarul pentru indemnizația de creștere copil? Pot beneficia într-adevăr de cele 126 zile in cazul meu?
Am încercat sa caut pe internet răspunsul întrebărilor mele, însă fără rezultat.
Va mulțumesc. ????
Bună, cele 126 de zile pot fi împărțite cum îți dorești tu. Este obligatoriu să iei minim 42 zile după naștere. După, îți poți lua restul de zile de concediu medical pana la 126 de zile, sau poți aplica pentru indemnizație. Rămâne la alegerea ta.
Buna ziua. Asta am înțeles și știu ca e dreptul meu pentru cele 126 zile de maternitate. Mi-as dori dacă se poate și un răspuns aici: Când și cum pot depunde dosarul pentru indemnizația de creștere copil?
Va mulțumesc
Buna ziua! Am o întrebare: pe perioada concediului de risc maternal se suspenda contractul de munca? Eu lucrez in invatamant, as vrea sa fac pretransfer sau detasare si nu stiu daca se poate in cazul in care intru in concediu de risc.
Bună, este un concediu medical. Nu se suspendă contractul. Acesta se suspenda atunci când termini cele 126 de zile de concediu medical de pre și postnatal.
Mulțumesc pentru raspuns.
Bună seara, vin și eu cu o întrebare sunt în postnatal creștere copil până în ianuarie, eu a-și vrea să rămân însărcinată în aceste 2-3 luni și să întru după terminarea indemnizației cu concediu medical, oare se plătește concediul medical?
Bună ziua , am fost la medicul de familie și i am spus ca as dori sa împărțim cele 126 de zile de pre și post natal în 76 înainte și 50 după. A zis ca nu poate asa, decât 63 înainte și 63 după. Ce este de făcut?
Bună ziua,
Din ce am citit pe internet nu se înțelege dacă după terminarea concediului de risc maternal acordat după naștere pot solicita indemnizația de creștere a copilului până la 2 ani.
Presupunând că solicit concediu de risc maternal (copilul este încă mic și trebuie alăptat la cerere, însemnând extrem de des), iar angajatorul îmi asigură conform legii doar o dată pe zi o pauză sau câteva pauze în timpul zilei care nu sunt suficiete pentru cazul meu, mă mai încadrez să primesc concediul având în vedere că angajatorul își îndeplinește obligațiile legale?
Menționez că depun o muncă ce se poate efectua de acasă dar care presupune participarea la diverse ședințe și prezentări online pe care nu le-aș putea onora alăptand la cerere și nici nu sunt încă hotărâtă să intru în concediu de creștere copil, acest lucru diminuând-mi considerabil venitul lunar.
Mulțumesc!
Conf art 2 lit e OUG 96/2003 salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lauzie, îşi alapteaza copilul şi anunta angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens.
Conf art 3 OUG 96/2003
(1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanta de urgenta, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.
Conf art 9 OUG 96/2003 in cazul în care o salariata se afla în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfăşoară la locul de munca o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alaptarii, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de munca ori, dacă nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
Conf art 10 alin 1 lit b OUG 96/2003 in cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sa îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicita concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pana la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
Conf art 10 alin 2 OUG 96/2003 concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Conf art 17 OUG 96/2003
(1) Angajatorii sunt obligaţi sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pana la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigura în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alaptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igiena corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.
Bună,
Sincera să fiu așteptam un răspuns și nu un copy-paste din lege din care nu se înțelege mare lucru. Mă interesează interpretarea legii mai precis.
Între timp ce am aflat eu este că pot solicita concediul de risc maternal pentru alăptare fără să pierd ulterior dreptul la indemnizație. Motivul este alăptarea la cerere care nu-mi permite să prefigurez un program.
Dacă acest concediu mi se respinge pot aplica pentru indemnizație din moment ce întrunesc condițiile de acordare a indemnizației. Până la urmă dacă mă întorc la muncă chiar și pentru o perioadă scurtă am dreptul să reintru în concediu de creștere copil până la împlinirea vârstei de 2 ani.
Cred că oamenii sunt interesați de situații concrete, nu de texte de lege kilometrice.
Sper să ajute pe cineva răspunsul meu.
Mulțumesc!
Bună ziua!
Ma confrunt cu următoarea situatie: medicul ginecolog mi-a recomandat concediu de risc maternal din cauza placentei jos inserat și de asemenea, ma deplasez zilnic 100 km dus-intors de acasă la locul de munca. Cei de la medicina muncii spun ca eu, ca profesor, nu ma expun niciunui risc și nu îmi pot acorda concediul maternal pentru sarcina cu risc, chiar daca exista motive medicale. Și nu știu ce este de făcut în această situație.
Va mulțumesc!
Buna, din păcate fără acordul scris de la medicina muncii nu se poate elibera concediul de risc maternal.
Eu te înțeleg perfect, mai ales ca ai de făcut și naveta pana la serviciu.
Eu îți propun să vorbești cu medicul ginecolog să îți dea niște documente in care să ateste că naveta nu îți face bine (mai ales ca a venit și frigul). Ca poate recomanda repaus având in vedere placenta jos inserată. Oricum ar fi, mai încearcă. Pana la urma e dreptul tău ca și gravida.
Te rog să revii cu vesti bune!
Sarcina ușoară!????
Bună seara !
Dacă sunt angajat cu minimul pe economie cât ar trebui să iau dacă sunt în risc maternal ?
Buna ziua!as avea si eu o intrebare,am o sarcina de aproape 8saptamani,e sarcina cu amenintare avort+trombofilie.Am anuntat la locul de munca insa nu imi pot oferi conditiile necesare si vor sa intru in concediu de risc.Medicul ginecolog mi a zis ca nu poate sa-mi dea adeverinta sa rezolv riscul maternal pentru ca acesta se da de la 13saptamani de sarcina.Am tot cautat pe internet dar nu gasesc asa ceva,am primit 5zile de la medicul de familie si ginecologul mi-a zis sa-mi scot concediul de odihna cat mai am si apoi rezolva el.Insa nu inteleg ce se va intampla,cum rezolva,am cam 8zile de odihna,deoarece am avut nevoie anterior in caz de deces.Intrebarea mea este ca e corect ce zice despre acele 13saptamani si cu,concediul de odihna?Pt ca nu inteleg peste 8zile ce se ca schimba.Va multumesc.
Buna seara!
Sunt insarcinata in 30 saptamani si sunt in risc maternal de pe 16.09.2022 urmeaza sa nasc aprox pe 09 februarie.Am vrut sa intru in prenatal de pe 01 dec. si medicul de familie mi a dat tot concediu risc maternal pe decembrie,spune ca raportul de la medicina muncii este facut pe 120 zile si nu pot intra de la 01.decembrie in prenatal.cum trebuie sa procedez sa pot intra n prenatal?
Buna, maximul de zile pentru concediu de risc este 120 de zile. Dar poți lua cât dorești, nu e obligatoriu să iei cele 120 de zile.
Având in vedere că deja ai 30 de săptămâni de sarcina, ai putea să intri deja in prenatal.
Legea OUG nr. 96/2003 spune așa:
Concediul de risc maternal se acordă pe durate care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:
-integral sau fracţionat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;
Problema este ca medicul de familie nu vrea sa mi dea,imi spune ca ori stau in risc ori sa merg la medicina muncii sa mi dea alt raport si abia atunci poate sa mi dea prenatal cu noul raport
Concediul de risc maternal este calculat 75% din veniturile brute din ultimele 6 luni. Daca abia ati primit o marire, cu siguranta suma va fi mai mica fata salariul pe care il aveti luna aceasta. Angajatorul plateste in continuare cotizatiile, concediul de risc maternal este un concediu medical.
Buna ziua! Se poate întrerupe concediul de risc maternal dacă am fost internata?cine îl va întrerupe? Medicul meu de familie spune ca nu trebuie sa facă el întreruperea ci va trebui sa o facă cei de la contabilitate. Pe perioada internării am primit concediul medical, ma gândesc cu teama ca cele doua se suprapun. Mulțumesc!
Buna, medicul are dreptate. Cei de la serviciu vor face întreruperea.
CM1 se calculează numai pentru zilele cuprinse între data începerii și data începerii CM2;
CM2, a cărui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a CM1, se calculează în mod corespunzător, pentru toate zilele cuprinse până la finalul lui.
Sănătate!
Buna ziua
Daca recomandarea doctorului ginecolog este de reapus total (la pat) care este procedura? Se poate acorda certificatul de risc maternal sau trebuie alt tip de concediu? Mai trebuie raportul celor de la medicina muncii (daca problema e legata de sarcina) sau este necesar doar avizul lor pe certificatul emis de medicul de familie?
Buna, pentru a putea intra in risc maternal aveți nevoie neaparat de raportul celor de la medicina muncii in care este recomandat acesta, altfel medicul de familie nu va putea emite concediul medical pentru risc maternal.
Buna seara! Sunt intr-o situatie mai delicata. Sunt in concediu crestere copil pana pe data de 02.03. 2023 si sunt din nou insarcinata in 29 de saptamani. Am dus din nou cerere prin care ii anunt pe cei de la munca de faptul ca sunt din nou insarcinata impreuna cu adeverinta de la medicul de familie si de la medicul ginecolog. Problema mea este urmatoarea: pentru a beneficia de concediu medical (pe care mi-l poate da doar ginecologul) din data de 03.03, am nevoie de o adeverinta de la locul de munca in care sa se specifice nr de zile de cm din ultimele 12 luni, pe care cei de la munca nu mi-o dau, spunand ca am contractul suspendat. Medicul ginecolog insa e de alta parere, si anume ca eu figurez ca angajata a lor, deci am tot dreptul sa primesc acea adeverinta. Cum as putea sa fac pentru a nu ma duce la munca nici macar o zi, deoarece asta presupune sa iau toate formalitatile de la capat, eveniment de bun venit, si alte chestii care necesita timp? Mentionez ca medicul de familie nu imi poate da concediu decat incepand cu saptamana 32 de sarcina. Multumesc mult!
Buna, cei de la serviciu au dreptate, contractul este suspendat pe perioada cic. Pentru a beneficia de Pre și postnatal trebuie sa completezi cererea de întoarcere la serviciu, iar hr îți eliberează și adeverința și intri din acea zi in cm.
Bună ziua ! Sunt însărcinată în 15 săptămâni și încă de la 5 săptămâni ma simt foarte rău. Lucrez într un mediu stresant,cu oamenii,cu bani,responsabilități,stau în picioare 8 ore,având și probleme cu coloana. I am spus medicului meu ginecolog toate acestea și refuza sa mi dea scrisoare medicala pentru risc maternal,spunând mi ca sarcina merge bine și nu am risc. Ce pot face în aceasta situație? Multumesc.
Buna! Concediul de risc maternal este hotărât de medicul de la medicina muncii, nu de medicul ginecolog. In cazul in care condițiile nu sunt ok pentru o gravida, recomanda concediul de risc. Desigur, ajuta orice document medical care atesta ca nu te simti bine, dureri de spate, etc.
Când ai primit raportul de medicina muncii au spus ca totul este in regula? Condiții ok pentru o gravida?
Eu la serviciu încă nu sunt declarata ca sunt însărcinată. Nu am dus nimic. Mi s a spus ca am nevoie de scrisoare medicala de la ginecolog apoi sa merg la medicina muncii sau angajator.
Draga mea, să te înregistrezi ca și gravida cât mai repede. Acum nu esti protejata de lege și nici nu beneficiezi de drepturile tale. Iei adeverința care atesta vârsta sarcinii de la ginecolog și mergi la hr și completezi un document. Durează aproximativ 10 zile ca cei de la medicina muncii să facă o comisie pentru a verifica condițiile de la locul de munca.
Și nu uita, ca poți beneficia și de reducerea programului cu 2 ore fără ca salariul sa scadă. Dar e nevoie de adeverința de la medic care recomanda reducerea programului.
Buna ziua! Urmaresc cu interes subiectul. Intrebarea mea este daca sunt plafoane la acest concediu de risc maternal. De ex daca brutul lunar este de 57.900 Ron, se ia in calcul tot brutul sau il plafoneaza statul? Multumesc
Bună, din păcate există o plafonare.
Venitul brut lunar utilizat la calculul bazei este plafonat la 12 salarii minime brute pe țară.
Salariul minim brut in 2023 este 3000 de lei.
Pentru o persoană care are un venit brut realizat de 57.900 pe lună se calculează așa: 12 * 3000 = 36000 lei.
Astfel, nu se va lua în calcul pentru baza concediului veniturile de 57.900 lei. Ci se va lua în calcul suma de 36.000 lei. Astfel, pentru fiecare lună în care o persoană are un venit brut realizat mai mare de 36.000 lei se va lua lua în calcul pentru baza concediului medical suma 36.000 lei. Această plafonare se face pentru fiecare lună.
Multumesc pentru raspuns! Aceeasi plafonare este si la concediul pre si post natal?
Plata concediului maternal nu este plafonată la o sumă maximă, nu este o prevedere legală în acest sens. Vei primi 85% din media salariilor brute din ultimele 6 luni în care s-au plătit contributii pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, indiferent care este media aceasta.