Cum am luat decizia?
Mulți m-ați întrebat cum de am avut curaj să plecăm în vacanță în Grecia cu cel mic. Drumul este lung, iar copilul își poate pierde răbdarea. Și bagajele, cum facem să nu luăm toată casa după noi?
Legat de călătoria cu mașina am povestit mai multe aici. Ce este de făcut și ce activități interesante fac cu Vladimir în călătorii pentru a nu se plictisi.
Anul trecut a fost primul contact al lui Vladimir cu marea. Fiind în plină pandemie, am mers în Năvodari. Abia împlinise 1 an, dar nu a vrut sub nicio formă să intre în apa mării. Puteți citi aici despre experiența noastră.
Anul acesta, am vrut să ieșim din țară, ne era dor să călătorim. Litoralul românesc nu este chiar pe placul nostru, serviciile nu sunt de calitate, iar prețurile exagerat de mari. În plus, foarte aglomerat. Așa că, am decis să mergem în Grecia, care este vestită în toată lumea pentru plajele ei uimitoare.
Am ales ca destinație Halkidiki, mai exact Sithonia. Nu ne-au speriat cei 800 km de parcurs, mai ales că Vladimir este obișnuit cu călătoriile cu mașina.
Ce cazare am ales
În Grecia găsești cazare pentru orice buget, iar multe dintre ele chiar lângă mare. Noi am ales o casă cu curte și grătar, utilată cu tot ce avem acasă, inclusiv mașină de spălat.
Am preferat o casă cu curte ca Vladimir să aibă suficient spațiu de desfășurare și să putem face grătar când dorim. Bucătăria este complet utilată, inclusiv aparat de cafea am avut. Am gătit în fiecare zi (am avut cu noi ajutorul de nădejde în bucătărie, pe Thermomix ca să nu petrec prea mult timp gătind). Am vrut neapărat să avem mașină de spălat, tocmai pentru a nu lua prea multe haine pentru Vladimir. Pe el îl schimb de 2-3 ori pe zi, pentru că se murdărește imediat. Pentru că am fost plecați aproape 2 săptămâni, a fost foarte folositoare.
Orice călătorie trebuie să aibă și peripeții
Am planificat călătoria, am stabilit că ne vom opri peste noapte după ce trecem vama grecească pentru ca Vladimir să nu fie prea obosit.
Cum am ieșit din România, mi-am dat seama că nu mi-am activat roaming-ul înainte de plecare, așa că nu îmi puteam folosi telefonul. Verificați dacă este activ înainte de a pleca, nu faceți ca mine. Durează câteva ore să se activeze după ce ați ieșit din România.
Intrarea în Bulgaria se face ca și înainte de covid, doar cu buletinul pentru adulți și pașaport pentru cei mici. Nu se cere adeverință de vaccinare sau test covid negativ.
În Grecia, în schimb, este alta situația.
Pentru a trece vama grecească, ai nevoie de adeverință de vaccinare/test covid negativ/certificat medical care să ateste că persoana a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia.
Pe lângă unul din aceste documente și documentele de identitate, aveți nevoie și de un formular PLF. Când am plecat noi la drum, pe site-ul MAE nu era specificat, dar se pare că s-a modificat în ziua aceea. Așa că, ajunși la vama grecească ni se cerea formularul PLF. Noi, habar nu aveam ce este. Fără el nu puteam intra in Grecia.
Din fericire, ne-a ajutat un cetățean care locuia în apropiere pentru a completa și printa formularul.
Cu emoții am reușit să ajungem în Grecia, și am ajuns la apartamentul situat la poalele munților Kerkini, pe care l-am rezervat înainte de a ajunge în Halkidiki să se odihnească Vladimir peste noapte.
A doua zi am vizitat lacul Kerkini, un lac superb, creat de om în 1932, unde poți vedea sute de specii de păsări, unele rare și poți face plimbări cu barca.
În câteva ore am ajuns la cazarea noastră din Halkidiki, am despachetat și direct pe plajă am fost. Oficial, vacanța în Grecia cu cel mic a început.
Aproape am ajuns cu Vladimir la camera de gardă
Vladimir, ca orice copil este foarte energic și curios, și rar stă locului. Din nefericire, încă din primele zile din vacanță a trebuit să se accidenteze. În încercarea lui de a se da jos de pe canapea, a alunecat și a căzut cu arcada de marginea mesei.
Șoc și groază!
Nu pot să descriu cât de tare m-am speriat, pentru că a început să curgă sânge și el nu se mai oprea din plâns, cu greu am reușit să îmi păstrez calmul.
Din fericire, în vacanță cu noi au fost și părinții lui Eugen, care sunt medici, iar rana lui nu avea nevoie să fie cusută. Întotdeauna când plecăm în vacanță, avem la noi o trusă medicală, și acum am avut la mine tot ce îmi trebuia pentru a dezinfecta și trata rana lui Vladimir.
Am pus un plasture, am pupat, iar el a plecat la joacă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Pe lângă asta, cam 2 zile a avut muci, am pus pe seama aerului condiționat din mașină. Bine că plec mereu pregătită și am avut la noi ser fiziologic și aspirator nazal. În plus, au ajutat aerosolii naturali, dimineața devreme și seara, câte o plimbare pe malul mării.
Cum a fost vacanță în Grecia cu cel mic
Ne-am relaxat? Aproape în totalitate. Dacă nu erau bunicii cu noi, plecam mai obosiți decât am venit cu siguranță. Vladimir sta liniștit doar când doarme, uneori nici atunci. Dar cred că și la voi este la fel
Dimineața și seara am mers la plajă și bălăceală, am evitat expunerea la soare după ora 11 și înainte de 17. Știți și voi că nu este recomandat între aceste ore, mai ales dacă ai și un copil mic cu tine.
Chiar și la orele recomandate cel mic trebuie să nu fie expus direct la soare, de preferat să poarte costum de plajă și pălărie cu protecție UV50+. În plus, cremă cu SPF 50+ la fiecare 2 ore aplicată sau de fiecare dată când iese din apă. Aveți mare grijă cu expunerea fără protecție la soare!
Apa în zona unde am fost noi a fost foarte caldă, rar valuri, perfectă pentru copii. Dacă anul trecut Vladimir nu a vrut sub nicio formă să intre în apă (în iulie a fost destul de rece pe litoralul românesc), anul acesta nici nu mai voia să iasă.
Sunt atât de multe plaje în Halkidiki, timp să ai să le încerci. Toate diferite, unele cu intrare lină în apă, altele cu pietre sau nisip fin și alb sau plaje cu priveliște minunată. Este clar că nu ai cum să te plictisești cu asemenea peisaje.
Noi aproape în fiecare zi am vizitat câte ceva, așa că mașina a fost foarte folositoare.
Dacă mai mergem în vacanță cu cel mic în Grecia? Cu siguranță, poate mai repetăm chiar anul acesta, în altă zonă.
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Prima iesire din tara cu copiii a fost in Maroc. Unde unul si-a spart capul cazand din pat.Pe jos era o superbitate de gresie model arabesc. M-am panicat eu mai tare decat el. Unde il duc la medic, cum ne intelegem cu marocanii? Cat ne va costa toata tarasenia? Pana la urma am asteptat si supravegheat copilul. Nu a avut nimic. Gemenii aveau 2 ani si putin atunci.
Foarte faina vacanta ati avut, accidente se mai întâmplă, dar e bine ca unde pupa mama, trece!
Vacanțele cu cei mici sunt peste tot imprevizibile din punct de vedere a ”aventurilor”.
Una peste alta, totul e bine când se termină cu bine. Părinții trebuie să fie puțin mai vigilenți, să-și ia mai multe măsuri de precuție și totul va fi bine.
Citind articolul tau mi s-a facut un dor nebun de Grecia! Ne-am propus sa mergem acolo anul asta, dar nu ne-a iesit planul, poate la anul…
Am fost si noi in Thassos cu copiii, sase la numar, si am vrea sa mai mergem, dar conditile astea din asa-zisa pandemie ne fac sa renuntam… ????
Pare sa fi fost o vacanta pe cinste!! Ma bucur ca v-ati relaxat. Ce frumoasa e marea in Grecia! ????
Si noi plecam peste 2 zile in Grecia si de abia asteptam. Mergem cu avionul pentru ca am vrut sa nu pierdem atatea ore pe drum si sa ajungem obositi.
Bunicii sunt de mare ajutor in vacante!
Fata mea n-a intrat in apa marii pana la sase ani. Cred ca ii era frica de valuri, nu de apa in sine.
Bine ca te-ai bucurat de vacanta din Grecia pentru ca am inteles ca vor intra in cod portocaliu din pacate ????
Un peisaj minunat! A meritat cu siguranta, iar pozele au iesit superb!
Ce vacanta sueprba! Abia aștept sa il ducem si noi pe băiețel undeva. Imi pare rau de accidentul vostru. Noi la fetita nu am plecat niciodată cu trusa dupa noi, dar la baiat e nevoie cu siguranta. Avem si noi o gramada de pățanii ????♀️