O spaimă a proaspeților părinți
În categoria fricilor proaspetelor mămici se încadrează și cea cu bebelușul la drum.
Nu voi uita niciodată prima călătorie cu mașina a lui Vladimir, cea de la maternitate acasă. Eu și Eugen eram foarte stresați, iar toți șoferii păreau să conducă imprudent și haotic. Desigur, nu era așa, doar ni se părea noua. Dar duceam pentru prima data acasă cea mai importantă încărcătură, bebelușul nostru mult așteptat.
Din fericire ne-am calmat destul de repede cu frica noastră nejustificata, mai ales când am observat că Vladimir a dormit tot drumul de la maternitate acasă, în scoica lui.
Când s-a născut Vladimir, era mijlocul verii, noi am simțit că trebuie să profităm de vremea frumoasă. Și faptul că a apărut un al treilea membru în viața noastră, să nu ne fie teamă să pornim cu bebelușul la drum.
Prima călătorie pe care am făcut-o cu mașina, toți 3, a fost când Vladimir avea doar 3 săptămâni. Pana atunci doar plimbări scurte prin oraș.
A calatori cu un nou-născut este o situație de care mulți părinți se feresc. Cei mai mulți optează să facă asta când e neapărat necesar.
Nu ține niciodată copilul în brațe atunci când călătorești cu mașina!
Știu că din păcate, cel puțin în România, nu se pune preț prea mare pe siguranța auto, când vine vorba de călătoria copilului cu mașina. Copiii sunt ținuți în brațe sau puși în scoica sau scaun, fără centuri. De multe ori, nici adulții nu își pun centurile de siguranță. Dar de ce sa le pună?
Să revenim la copii. Sa ții copilul in brațe in timp ce mașina este in mișcare este foarte periculos. Orice oprire brusca poate duce la alunecarea copilului din brațele tale. Copilul trebuie să stea în scaunul lui cu centurile puse când mașina este în mișcare. Nu este mai în siguranță dacă îl ții în brațe.
Uneori cel mic poate plânge, sau să protesteze că nu își dorește să stea în scaunul de mașină. Încearcă să nu cedezi tentației și să îl iei în brațe când mașina este în mișcare. Așa vei stabili un precedent, și el va știi că dacă plânge, îl vei lua cu tine. Mai bine opriți mașina, îl hrănești/liniștești și porniți din nou.
Deși mă repet, copilul trebuie să stea în permanență în scaunul lui cu centurile puse cât timp mașina este în mișcare!
Datele statistice disponibile pentru anul 2018 indica o mortalitate produsă ca urmare a unui accident rutier în rândul copiilor cu vârsta sub 15 ani de 27 la 1 milion de locuitori, mult peste media Uniunii Europene (9 decese la 1 milion copii sub 15 ani) sau față de media unor state precum Marea Britanie, Suedia sau Norvegia (4 decese la 1 milion copii sub 15 ani). Numai în ultimii 5 ani s-au produs peste 900 de decese in rândul copiilor, victime ale accidentelor rutiere.
Pe site-ul celor de la Siguranța Auto Copii, găsiți multe informații despre cum să alegeți scaunul potrivit pentru cel mic și care este modul corect de transport.
Din cât în cât timp ar trebui să ne oprim, să facem pauze?
Este important să faci pauze dese, mai ales când călătorești cu un nou-născut. Pentru primele luni, ar trebui să îl scoți pe cel mic din scoică cam la fiecare 30 de minute. După ce mai crește, când treceți la scaun auto, la fiecare 2 ore.
Prima noastră călătorie lungă a fost când Vladimir avea 1 lună jumătate, și am plecat la Chișinău. Dacă în mod normal facem cam 7-8 ore, călătoria a durat aproape 12 ore. Așa că, înarmați-vă cu răbdare. Veste bună este că atunci când sunt atât de mici, dorm majoritatea timpului. Provocarea este când mai cresc și trebuie să îi ții ocupați o perioadă mai mare de timp.
Cum îl pot ține ocupat pe cel mic?
Noi când trebuie să plecăm la drum, ne organizăm în așa fel încât să fie ora de somn al lui Vladimir. Astfel, adoarme în primele 5 minute de când pornim mașina, iar 1 oră, poate mai mult își încarcă bateriile.
Protecția de scaun auto din fața lui Vladimir, este plină de jucării și cărți, de care se poate bucura doar când mergem cu mașina. Practic, de fiecare dată, este ca și cum ar avea jucării noi și le acordă foarte multă atenție.
Carduri educative
Acestea sunt preferatele noastre în călătorii. Avem cu animale, natură, cifre, obiecte geometrice, în niciun caz nu se plictisește de ele. Pe lângă faptul că îl ajută să învețe noi cuvinte, putem să discutăm multe despre ce vedem pe ele și să ne punem imaginația la treabă.
Noi avem colecția de la Editura Gamma, și am început să le folosim de când avea Vladimir 6 luni.
Cărticele cu clapete
Și cărticelele cu clapte au mare succes cu Vladimir. Ne jucăm cucu-bau sau este surprins de ce găsește sub ele. Desigur, povestim și despre ce vedem. Fie că sunt animale, mașini, utilaje. Vă recomand cărticelele să fie cartonate. Vladimir are tendința să rupă filele uneori.
Carte senzorială din fetru
Este perfectă să îl țină ocupat pe Vladimir minute bune. Este o cărticică cu diverse activități, pe care o poți personaliza în funcție de vârsta celui mic. Eu i-am luat lui Vladimir de la Mukibooks, unde poți alege numărul de pagini, iar coperta este personalizată cu numele copilului. Nu are cum să se plictisească de activități: cucu-bau cu broscuța, prepară pizza, învață anotimpurile sau pescuiește.
Mașinuțe și iar mașinuțe
Bănuiesc că toți băiețeii sunt fascinați de mașini. Tractoare, mașini de curse, de pompieri, mici sau mari, de culori diferite. Nu era posibil să ne lipsească din mașină.
I-am achiziționat lui Vladimir mașinuțe în miniatură: taxi, scuter, mașină de curse, mașină de înghețată, și este cel mai fericit când se joacă cu ele în mașină. Uneori chiar adoarme cu ele în mână.
Un sfat: să nu vă fie frică să plecați cu bebelușul la drum. Cu cât o faceți de la o vârstă mai mică, cu atât va fi mai bine pentru ei, să se obișnuiască cu scaunul auto!
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Cartea senzoriala de de vissss ❤️
Mulțumesc de informații. Patrick adormea de fiecare data când plecam cu mașina,bebeluș fiind. Eram foarte linistiti. Și deși a crescut,încă adoarme la drum lung ,la fel de repede ????????????
Utile sfaturile tale pentru cei care pleaca cu bebelusi la drum.
Utile sfaturile! Cred că sunt de mare ajutor persoanelor care au copii.
un articol excelent pentru cei care au copii mici. e normal sa te panichezi la inceput, insa e bine sa fie obisnuit cel mic cu masina
Și noi qm plecat cu amândoi la drum, chiar și atunci când erau foarte mici.
Ideal ar fi sa doarma, dar trebuie sa avem si diverse jocuri si carti pentru a trece timpul mai usor pentru ei.
Foarte utile sfaturile! Prietena mea are un bebe si inca se invata cu diverse situatii.
Sunt foarte bune toate aceste sfaturi și voi ține cont de ele pe viitor.
Si eu am plecat cu ei la drumuri inca de foarte, foarte mici. S-au obisnuit repede si acum ar sta numai in masina.
Atunci cand mergeam in trei, eu stateam cu bebelina in spate, iar ea in scoica.
In ceea ce privesc plimbările niciodată nu am avut teama. In ceea ce privește scaunul niciuna nu a fost liniștita sa stea in el
Nu am nicio teama sa plec cu bebe oricât de micuț ar fi. Ce/i drept am avut și norocul sa n-am un copil bolnăvicios