Bontul ombilical, spaima proaspeților părinți
Buricul nou-născutului, până la căderea bontului ombilical, este o poartă deschisă către abdomen, astfel riscul de apariție al infecțiilor este foarte mare. De multe ori, în maternitate, părinților nu li se arată cum trebuie îngrijit. Când ajung acasă nu știu cum să procedeze.
Din fericire nouă ni s-a explicat din spital, când a venit timpul pentru prima băiță. Asistenta de la neonatologie ne-a arătat ce trebuie să facem. Când am ajuns acasă, deja știam cum să avem grijă de buricul lui Vladimir.
Consider că este important ca toți părinții să știe despre îngrijirea bontului ombilical și cum să prevenim infectarea buricului. De aceea, dr. Alexandra Munteanu a fost de acord să îmi răspundă la câteva întrebări, care cred că vor face lumină în mintea proaspeților părinți.
Ce rol are cordonul ombilical?
De-a lungul timpului, conexiunea dintre mamă și copil a fost studiată în toate culturile, fiecare acordându-i importanță, începând chiar de la structurile anatomice.
Cordonul ombilical este o structură anatomică, tubulară, ce face legătura între făt și placentă și are ca rol principal transportul de substanțe nutritive și oxigen, de la mamă către făt. Acesta începe să se formeze încă din ziua 21 de sarcină, ajungând ca la finalul sarcinii să măsoare între 40 și 70 de cm lungime.
La nivelul cordonului ombilical se găsesc 3 vase sanguine(două artere și o venă).
Arterele au proprietatea de a conduce sângele neoxigenat al fătului către placentă, în timp ce vena are rolul de a aduce sângele oxigenat către făt.
Ce este bontul ombilical?
După naștere, fie ea vaginală sau prin operație cezariană , cordonul se secționează între două pense ce se vor aplica la 6-8 cm de abdomenul fetal. Ulterior acesta va fi clampat la 2-3 cm de la inserție de către medicul neonatolog, astfel rezultând bontul ombilical. Acesta va avea aproximativ 2-3 cm în lungime, iar culoarea să este mov-albăstrui.
Cât durează de obicei să cadă bontul ombilical?
Odată ce cordonul ombilical este tăiat, bontul ombilical este lipsit de aportul de sânge oxigenat și începe să se mumifice, se închide la culoare și devine dur, rigid. Mumificarea și desprinderea bontului ombilical este facilitată de expunerea la aer.
În mod normal, etapele prin care cordonul ombilical trece până la desprindere sunt următoarele:
- imediat după naștere este trofic (hidratat), de culoare mov albăstrui, cu vase vizibile;
- după 24 ore de viață, devine pal-gălbui, încă trofic, vasele sunt vizibile la baza lui, cu începerea procesului de deshidratare;
- la 5 zile de viață este uscat și deshidratat în mare parte;
- în evoluție, bontul ombilical devine rigid, uscat;
În majoritatea cazurilor, bontul ombilical se va desprinde între 5-15 zile de la naștere, dar vor fi necesare încă 7-10 zile pentru ca buricul nou-născutului să fie vindecat în întregime.
Cum avem grijă de buricul nou-născutului?
Pentru a evita eventuale complicații locale, este deosebit de important să îngrijim corect regiunea ombilicală, mai ales în primele săptămâni după naștere.
Așa cum am menționat mai sus, mumificarea și desprinderea bontului ombilical ( “căderea buricului”) se realizează cel mai bine atunci când, zona este expusă la aer și menținută uscată.
În prezent, recomandările internaționale sugerează ca bontul ombilical să fie lăsat ca atare.
Recomandările anterioare au arătat că folosirea locală de alcool poate produce iritații la nivelul tegumentului și astfel se poate încetini procesul de vindecare.
Numeroase studii au arătat că folosirea betadinei, poate duce la o absorbție crescută a iodului de către nou-născut, fapt ce poate conduce în timp la dezechilibre hormonale.
Este indicat ca pampersul să fie plasat de către părinți, mai jos de nivelul buricul nou-născutului, pentru a evita lezarea bontului ombilical prin mecanisme de frecare.
Este în regulă să udăm bontul ombilical deși nu a căzut?
În perioada imediat după naștere, când bontul ombilical este încă atașat, este recomandat ca nou-născutul să fie spălat cu ajutorul unui burete sau unui prosop curat.
Nu sunt indicate băițele lungi, cu apă multă.
Mare grijă, după băiță, trebuie să acordăm o atenție deosebită bontului ombilical, pentru a ne asigura că este uscat.
Nu frecați zona, pentru că puteți provoca iritații. În schimb, puteți folosi mișcări de tamponare, cât mai blânde. Dacă acesta rămâne ud, procesul de vindecare este încetinit.
Când trebuie să ne îngrijorăm și să mergem la medic?
Când ne referim la nou născuți, regiunea ombilicală este deosebit de sensibilă și predispusă la numeroase infecții. Principalele aspecte la care părinți trebuie să fie atenți, sunt :
- dacă baza bontului ombilical pare roșie sau umflată
- dacă bontul ombilical sângerează abundent, chiar și după 10 minute de aplicat presiune locală;
- dacă la nivelul bontul ombilical observăm o secreție alb gălbuie;
- dacă secreția de la nivelul bontului ombilical este urât mirositoare;
- dacă regiunea ombilicală pare să fie dureroasă pentru bebelușul tău, în special la atingere;
Ce este granulomul ombilical?
Granulomul ombilical este descris că fiind o zonă ce conține țesut de culoare roșiatică, ușor lucioasă, textura acestuia fiind una grunjoasă.
În unele cazuri, părinții pot observa și prezența unei secreții lipicioase.
Granulomul ombilical NU este dureros și NU produce discomfort pentru bebelușul nostru, dar în unele cazuri se poate infecta.
În cazul în care infecția apare, aceasta asociază roșeață locală, căldură locală, sensibilitate la atingere și febră.
În mod normal, granulomul se poate vindeca spontan în câteva zile.
Dacă acest lucru nu se întâmplă, este necesar să facem o vizită unui chirurg pediatru, pentru a stabili atitudinea terapeutică potrivită.
Sper că dr. Munteanu a reușit să vă lămurească întrebările pe care le aveați legate de buricul nou-născutului.
Pe dr. Munteanu Alexandra, medic specialist chirurgie pediatrică, o gasiți în București, la Spitalul de Pediatrie Medlife și Clinica Medicum.
De asemenea, este prezentă și pe rețelele de socializare Instagram și Facebook, unde postează des despre subiecte interesante din sfera chirurgiei pediatrice, pe ințelesul tuturor!
Nu uitati ca pentru un diagnostic corect, medicul trebuie sa vada pacientul!
Bună ziua. Bebele meu are 2 ani și 4 luni. La o luna de viață a făcut granulom, după ce l-am tratat a continuat sa i se facă coajă și secreție lipicioasa. Am fost la medic și ne-a dat sa facem analize. I-a ieșit ca are streptococ luat din maternitate. De 2 ani + am făcut multe tratamente dar nici unul nu a dat randament. Efectiv nu mai știu ce sa fac.