O viata noua
Ajungi acasa de la maternitate, cu ghemotocul de om pe care l-ai adus pe lume. Iti dai seama ca toata viata se va schimba. Usor, dar sigur, se instaleaza oboseala dupa nastere.
Poti lua in considerare faptul ca te vei simti obosita in urmatoarele saptamani, dupa ce ai dat nastere. Da, travaliul si momentul nasterii pot fi coplesitoare si intense, ca emotii. Te vei obisnui cu viata de mamica si rutina se va instala.
Singura cu bebelusul
Primele saptamani pentru mine au fost cele mai grele. Si faptul ca m-am incapatanat sa primesc ajutor, doar a intensificat starea de oboseala.
In prima saptamana, nu cred ca am reusit sa dormim adunat 8 ore, eram epuizati total. Ne trezeam la fiecare miscare a lui Vladimir. Daca nu se misca verificam daca respira, ne era teama de Sindromul Mortii Subite.
Dupa cateva zile nedormite, am chemat pe mama lui Eugen la noi, care astepta cuminte telefonul nostru. Am apreciat mult ca nu a insistat sa vina sa ne ajute. Stia ca in cele din urma vom fi coplesiti de viata de nou parinte si vom apela la ajutorul ei.
A ajutat mult ca ea putea sa stea cu bebelusul si noi sa ne ocupam de altceva. Dar nefiind din Bucuresti nu putea sa vina prea des.
Eugen a putut sa stea acasa doar prima saptamana, avea mult de lucru la birou si nu putea lipsi mai mult.
Si uite asa, dupa o saptamana in trei, raman singura cu Vladimir de dimineata pana seara.
Stiti voi, multi spun: „Sa dormi cand doarme copilul, sa te odihnesti”, dar cate dintre noi fac asta? Nu stii ce sa faci mai repede in timpul ala: sa mananci, sa te speli, sa faci curat, mancare.
Pana apuci sa faci dus se trezeste si vrea la san, si o iei de la capat.
Ziua nu dormi, noaptea dormi intrerupt pentru ca alaptezi si uite asa oboseala creste din ce in ce mai mult.
La putin timp dupa ce am ramas singura cu Vladimir, au inceput si colicile. Groaznica perioada. Plangea neconsolat cateva ore, timp in care ma plimbam cu el prin casa sa il calmez. Afara nu puteam iesi pentru ca erau peste 30 grade. Ce il mai calma a fost sistemul de purtare.
Noi avem unul de la Manduca XT, cu insert pentru nou nascut si poate fi folosit de la 3.5 kg. Faptul ca statea in pozitie verticala si lipit de mine il ajuta la durerea de burtica.
Cand ajungea Eugen acasa, ma gasea deja epuizata. Abia asteptam sa il dau pe Vladimir si sa stau macar 5 minute singura.
Pe langa obosela acumulata, cred ca unul dintre cele mai grele lucruri a fost ca eram singura toata ziua. Fara cineva cu care sa vorbesc, sa simt ca ma descarc de emotiile acumulate. Din fericire am reusit sa trec peste asta fara sa intru in depresie postanatala.
Baby Blues si Depresia postnatala
Tristetea postpartum, numita şi Baby Blues, este un lucru normal dupa nastere si afecteaza circa 70% dintre proaspetele mamici.
De vina sunt si schimbarile radicale care au loc în viata noastra odata cu nasterea bebelusului. Dar si hormonale de care avem parte din plin in primele saptamani.
Totusi, starea aceasta nu ar trebui sa dureze mai mult de 2-3 saptamani.
In cazul in care tristetea persista si dupa maxim o luna, sau in cazul in care simptomele nu se amelioreaza, ci chiar se inrautatesc, cel mai probabil ca suferi de depresie postnatala.
Aceasta este o tulburare serioasa si vei avea nevoie de ajutor pentru a o depasi. Statisticile arata ca circa 10% dintre mame sufera de depresie postnatala.
Cumva pe scurt, Baby Blues este sa te intrebi uneori de ce ai facut un copil si daca esti potrivita in acest rol.
Depresia postpartum este atunci cand esti convinsa ca a fi mama nu este pentru tine. Cand nu reusesti deloc sa te atasezi de copil, cand te indepartezi de persoanele dragi si incepi chiar sa fii convinsa ca familiei tale i-ar fi mai bine fara tine.
Depresia postpartum este ceva serios, nu trebuie ignorata! Asa ca poate rugati sotii sa fie atenti la toate semnele acesteia, in caz ca ajungeti sa o aveti si voi.
Informeaza-te
Inainte de nastere, am facut diverse cursuri prenatale, printre care unul impreuna cu Eugen.
Un psiholog a vorbit despre toate greutatile pe care le intampina proaspetii parinti dupa nastere. Inclusiv despre depresia postnatala.
O parte din partenerii mamicilor care sufera de depresie postnatala o preiau si ei! Ganditi-va ce grava e situatia in cazul asta, cine mai poate sa poarte de grija copilului?
Noi am convenit ca Eugen sa fie atent la semnele depresiei , in caz ca vor aparea, si sa tratam problema de la inceput.
Din fericire nu a fost nevoie. Chiar la cateva zile dupa ce am ajuns acasa, am inceput sedinte de masaj, in fiecare saptamana.
Chiar daca eram obosita, relaxarea pe care mi-o oferea masajul, mi-a dat starea de bine de care aveam nevoie. Astfel, am trecut mai repede peste oboseala acumulata din cauza noptilor nedormite.
Iesi in lume
Dupa cum spuneam, una din cele mai grele provocari a fost sa stau singura acasa cu Vladimir. Asa ca, cum avea mai mult timp liber Eugen, incercam sa plecam din Bucuresti.
Chiar daca e nevoie de ceva curaj sa pleci cu un bebelus la drum, nu ne-a fost teama. Ne doream sa fie obisnuit in masina, sa stea fara probleme in scoica.
Prima calatorie a fost una scurta, pana la Targoviste, totul a decurs bine, chiar a dormit tot drumul.
A doua data cand am plecat, a fost spre Chisinau. Sunt in jur de 450 km, si aveam ceva emotii, nu stiam cum se va comporta.
Se apropia ziua lui Eugen, si voiam sa il sarbatorim cu familia din Chisinau. Vladimir abia facuse 2 luni, dar spre surprinderea mea, a dormit mai tot drumul si dus si intors. Ne opream cam la maxim 2 ore sa il scot din scoica si sa ii dau de mancare.
Asa ca, aveti curaj sa plecati cu bebe la drum. Se va obisnui in masina, iar cand va fi mai mare nu va avea probleme sa stea in scaun linistit.
Ai grija de tine
Rasfatul nu a fost niciodata mai important, asa ca fa cat mai multe pentru tine, atat cat poti. Mergi la cosmetica, la spa, manichiura/pedichiura, iesi cu o prietena la un film si, din cand in cand, scoate-ti partenerul in oras la o cina romantica.
Stiu ca este greu, dar ai nevoie de timp si pentru tine. Stii vorba aceea: „Mama fericita, copil fericit”!
Primele mele iesiri au fost la cumparaturi (ma simteam ca in vacanta), apoi la salon. Am incercat sa nu imi modific chiar radical stilul de viata, asa ca Eugen ramanea cu Vladimir. Ii lasam laptic muls, in caz ca ii era foame si eu plecam in „vacanta” in jur de o ora.
Dupa 3 luni de la nastere, am inceput sa iesim uneori si noi doi. La restaurant, film, la un pub cu prietenii. In cazul asta apelam la parinti, sa vina sa stea cu nepotul.
Cand ai parinti care nu locuiesc in Bucuresti si mai lucreaza pe deasupra, trebuie programata din timp iesirea, dar merita. Chiar daca stai cu grija tot timpul, ajuta mult sa mai stai de vorba si despre alte subiecte care nu sunt legate de copil.
Stati fara grija! Nu sunteti mai putin mame daca va distrati si va relaxati din cand in cand. Oboseala va fi prezenta o perioada destul de mare, si este important sa faci ceva si pentru tine. Te va face sa te simti mult mai bine si sa treci mai usor peste ea.
Nu uita ca nu esti doar mama! Esti in primul rand femeie, sotie si persoana! Asa ca ai dreptul la putin timp singura, sau cu sotul, fara copil!
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Mi-a fost foarte greu dupa ce am ajuns acasa cu bebe, toata ziua singura, am intrat chiar si in depresie. Am avut noroc cu sotul care m-a ajutat si sprijinit. Mamici, cereti ajutor daca nu mai puteti. Cu depresia nu este de glumit!
Intr-adevar, e indicat sa avem grija de noi, sa nu uitam ca suntem femei. Cand te ingrijesti, chiar daca esti obosita, ai o stare de bine si esti mai fericita!
Eu eseam cu fata la primblare si cu sora si ma sinteam linistita,dar tot o data nu,sunt linistita cand fata e cu mine,nu am in credere in nimeni,asa cred ca mai bine ca mine nimeni no sa faca…